Οι περισσότεροι
από εμάς όταν τρώμε σπανίως μπαίνουμε
στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι όλα τα
τρόφιμα αποτελούνται από χημικές ενώσεις
που τις έχουμε ακουστά σαν ουσίες ή
θρεπτικά συστατικά. Οι χημικές ενώσεις
των τροφών διασπώνται από το πεπτικό
σύστημα στα δομικά υλικά τους. Τα υλικά
αυτά (βιταμίνες κτλ) πρόκειται να
εισέλθουν στον ανθρώπινο μεταβολισμό
(κύτταρα). Το ίδιο συμβαίνει και όταν
παίρνουμε φάρμακα. Τα φάρμακα έχουν και
αυτά χημικές ενώσεις που με τη σειρά
τους εισέρχονται στα κύτταρα μας.
Είναι
πιθανό λοιπόν όταν κάποιος λαμβάνει
φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση, αντιπυρετικά
κτλ) να δημιουργήσει χημική αντίδραση
(αλληλεπίδραση) ανάμεσα στις ουσίες του
φαρμάκου και τις ουσίες των τροφών.
Κάποιες φορές η αντίδραση-αλληλεπίδραση
αυτή είναι επιθυμητή και κάποιες άλλες
όχι. Οι αλληλεπιδράσεις φαρμάκου-τροφής
μπορεί να μειώσουν ή να ενισχύσουν τη
δράση του φαρμάκων, να δημιουργήσουν
ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά (ειδικά
όταν πρόκειται για χρόνια λήψη κάποιου
φαρμάκου) ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητες
παρενέργειες (διάρροια, εμετός κτλ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου